KDY LEPEK SKRYTĚ TRÁPÍ

Celiakii test vyloučil, nepotvrdil ani alergii na lepek. Přesto právě lepek může být příčinou různých zdravotních potíží, jako jsou bolesti hlavy, kloubů, svalů, břicha, nadýmání, průjem či únava.

Odborníci označují tyto neduhy jako neceliakální citlivost na lepek neboli syndrom nesnášenlivosti pšenice. Trápí až desetinu populace. Lék je jediný – vysadit lepek.

Lékaři mnohdy příčiny zdravotních problémů u pacientů neodhalí, když vyšetření na celiakii a alergii na lepek jsou negativní. Lidé se přitom potíží zbaví, když nasadí bezlepkovou dietu. „Neceliakální citlivost na lepek bývá označován jako třetí typ intolerance lepku. Takto se označuje klinický stav pacienta, při kterém střední a mimostřevní příznaky souvisejí s požitím lepku. Tyto symptomy se zlepšují nebo mizí během několika hodin nebo několika dní po vysazení lepku,“ uvádí doktorka Dagmar Šrůtková z Mikrobiologického ústavu akademie věd v příspěvku, zveřejněném na sociálních sítích projektu Zeptej se vědce (více o projektu níže).

Podle Šrůtkové toto onemocnění postihuje pět až deset procent západní populace. Je tedy mnohem častější než celiakie, s kterou se potýká jedno procento populace. A také než alergie na lepek, jež trpí rovněž jedno procento. „Neceliakální citlivost na lepek se vyskytuje většinou u dospělých, zejména u žen ve věkové skupině 30 až 50 let, vzácně u dětí,“ upřesňuje vědkyně. Doplňuje, že kromě projevů trávicí soustavy může přecitlivělost na lepek způsobovat také bolesti hlavy, poruchy chování nebo kožní projevy.

Na tento třetí typ intolerance lepku neexistuje jednoduchá vyšetřovací metoda. Lidem někdy nezbývá než cestou pokus omyl přijít na příčinu svých bolestí. Zjistí to, když z jídelníčku vyřadí lepek. V klidu mohou jíst třeba müsli a granolu z Janovy pece, kde lepek není.

Kdo se chce dopátrat příčin svých zdravotních potíží, může si také nechat vyšetřit specifické IgG potravinové protilátky u soukromých laboratoří. Platby za komerční test se liší podle počtu sledovaných druhů potravin. Mohou být deset tisíc korun i podstatně víc. Názory na tyto testy jsou ovšem protichůdné. Ti, kterým pomohly, si je chválí. Část odborné veřejnosti je ale neuznává.

Projekt Zeptej se vědce vznikl v roce 2021 z potřeby vytvořit most mezi vědeckou a laickou veřejností. Během tříletého fungování se do něj zapojilo více než tři sta vědkyň a vědců, kteří odpověděli na bezmála tisíc dotazů. Lidé se mohou ptát na otázky týkající se lidského zdraví, přírody, vesmíru, filozofie i historie. Každá odpověď je podložená odbornými studiemi, recenzovaná a podaná srozumitelně.

Váš Jan

 

 

Načítám